Blir det ett skakigt år för Stockholmsbörsen? 2019 ser ut att vara ett år där man bör förvänta sig en svängig kurs. Vad ligger bakom osäkerheten som orsakat detta, och hur reagerar investerare? Läs mer i detta inlägg!
Varje sekund görs köp på Stockholmsbörsen. Det gäller att vara snabb på alla marknaders marknad där priser och aktier hela tiden stiger och förlorar i värde. 2019 ser ut att vara ett år där man bör förvänta sig en svängig kurs, i och med årets förtroendegivande start följt av en fortsatt svajig vår. Vad ligger bakom osäkerheten som orsakat detta, och hur reagerar investerare?
Handelskriget
Många av problemen på börsen började när USA:s president Donald Trump satte igång ett handelskrig mot Kina. I det senaste skedet har Trump infört höjda tullar mot Kina, som i sin tur har lovat att visa motstycke. Detta har lett till att den svenska kronan försvagats ytterligare och bådar inte gott för framtiden. Om konflikten blir värre kan sanktionerna påverka Europas fordonsindustri, vilket är en stor del av Sveriges exporter. För vanligt folk kan det komma efterkänningar i och med att varor blir dyrare, och jobbsäkerheten riskerar också att bli en het fråga senare i år. Så länge handelskonflikten pågår kommer Stockholmsbörsen förmodligen kännas osäker.
USA:s inflytande
Det är dock inte bara konflikten som påverkar börsen. Alla världens börser är integrerade och påverkar därmed varandra – men det är den amerikanska marknaden som har mest inflytande. Tittar man tillbaka historiskt sett så har de svenska aktierna stigit snabbare än de amerikanska vid börsens toppår, och samtidigt tappat mer när aktiemarknaden föll. Detta tyder på att utfallet av den svenska börsen är till stor del en dominoeffekt av vad som händer i New York. Det betyder att vi måste följa de amerikanska kurserna noga nu över sommaren för att försöka se hur Stockholmsbörsen kommer att agera efter halvårets början.
USA:s inflytande stort över Stockholmsbörsen. Källa: Pixabay
Företag på börsen
När vi lever i sådana osäkra tider börjas det öppna för diskussion med tanke på vilka alternativ man har som investerare. Den 12e april ansökte styrelsen av Cherry AB att avnoteras från Nasdaq, och den populära casinoaktien lämnade börsen med EE Intressenter som nya köpare. Trots att 2018 var ett bra år för företaget på börsen och många innovativa beslut gjorts inom spelsektorn tycktes det att det fanns en nödvändighet att omstrukturera. Med tanke på hur Stockholmsbörsen ser ut idag kan det mycket möjligt varit ett riktigt bra drag.
Investera utanför börsen?
Om man tror att lågkonjunkturen kommer slå till efter alla problem som uppdagat sig på sistone kan det vara bra att utforska andra avenyer. För att undvika börsens fluktuerande tillstånd är peer to peer-lån en god investeringsmöjlighet, eftersom det ej sammanträffar med börsen. Det betyder att risken är relativt liten och kan ge en god avkastning vid lågkonjunktur, samtidigt som räntan betalas ut varje månad – vilket är perfekt om man behöver lite extrapengar under svårare perioder.
Börsen ligger just nu lite bakåt, men det är svårt att säga hur länge den kommer göra det. Om konflikten mellan USA och Kina lyckas lösas så kan den börja gå upp igen, samtidigt som en lösning kan medföra höjda tullar mot Europa. Dock finns det alternativ utanför börsen, och för den som känner sig osäker, alternativet att vänta tills allt lugnat ner sig.
Kommentarer? Synpunkter?