Gillar du att läsa böcker? Det finns såklart mycket du vill göra innan du dör. Som att få uppleva och njuta av några världens bästa romaner. Läs mer i detta inlägg om 15 läsupplevelser du inte får missa under din livstid.
Selma Lagerlöf, Chimamanda Ngozi Adichie och Ernest Hemingway är tre författare, bland många andra, som du borde planera in att läsa någon gång i livet. Här nedan finner du en lista på 15 böcker du måste läsa innan du dör.
Homeros – ”Iliaden” och ”Odysséen” (omkring 700 f Kr)
Klassiskt epos och ett av de äldsta grekiska verken som finns bevarade. Här strider hjältar som Akilles, Agamemnon och Hektor under det trojanska kriget och Odysseus försöker ta sig hem över havet till sin trogna Penelope.
Miguel de Cervantes Saavedra – ”Don Quijote” (1605)
Don Quijote har förläst sig på riddarromaner och ger sig ut tillsammans med sin gamla häst Rosinante och sin väpnare Sancho Panza. 2002 utsågs Don Quijote till världens bästa bok i en omröstning av hundra författare från 54 länder.
Honoré de Balzac – ”Pappa Goriot” (1835)
Honoré de Balzac brukar ses som en av realismens stora utvecklare. Här får vi följa ett myller av människor på ett pensionat i ett svunnet Paris. Humoristiskt och tragiskt om människors jakt efter pengar och om en far som blir ett offer för sin villkorslösa kärlek till sina döttrar.
Emily Brontë – ”Svindlande höjder” (1847)
De tre systrarna Brontë levde på de engelska herdarna i Yorkshire under 1800-talet. De dog alla unga och hann innan dess författa några av de mest älskade verken inom engelsk litteratur. ”Svindlande höjder” är en mörk och våldsam berättelse om omöjlig kärlek och dess förödande kraft.
August Strindberg – ”Röda rummet” (1879)
August Strindbergs stora genombrott från 1879 handlar om den unge Arvid Falk och hans strävan efter att bli författare. En samhällskritisk berättelse full av Stockholmsskildringar porträtterat av August Strindbergs vassa penna.
Selma Lagerlöf – ”Gösta Berlings saga” (1891)
Gösta Berling, en försupen präst, räddas av den hårda majorskan på bruket i Ekeby tillsammans med andra dagdrivare som alla kallas för ”kavaljer”. Under en julfest lockas Gösta Berling att skriva under ett kontrakt med djävulen. Det blir upptakten till en fantasifull, fartfylld och otrolig skröna från 1800-talets Värmland.
Marcel Proust – ”På spaning efter den tid som flytt” (1913-1927)
Med 4 000 sidor är det här ett verk som kan kännas övermäktigt. Men livet är långt och någon gång har du förhoppningsvis tid och lust att dyka ner i de sju banden av författaren som har kallats för den moderna romankonstens stora förnyare. Med den berömda scenen där en madeleinekaka framkallar ett viktigt barndomsminne.
James Joyce – ”Odysseus” (1922)
Hela romanen utspelar sig under ett dygn, 16 juni 1904, i Dublin. Varje episod och karaktärerna har sin motsvarighet i Homeros verk ”Odysséen” från antiken. En bok som revolutionerade 1900-talslitteraturen.
Franz Kafka – ”Processen” (1925)
Josef K häktas utan att få reda på vad han står anklagad för. Som läsare får vi följa hans obegripliga och absurda färd genom rättsväsendet. En symbolisk berättelse om människans maktlöshet i förhållande till samhällets olika institutioner.
Virginia Woolf – ”Mot fyren” (1927)
En odödlig, modernistisk klassiker om familjen Ramsay och deras bekanta som tillbringar en sommar på ön Sky i Skottland. En roman om tiden och vad den gör med oss människor.
Doris Lessing – ”Gräset sjunger” (1950)
Doris Lessing (Nobelpristagare 2007) växte upp i det som i dag är Zimbabwe. Hennes debutroman slog ner som en bomb över hela världen när den kom och skildrar Mary som blir fru till en jordbrukare men i stället inleder en relation med den svarta hushållsslaven Moses.
Ernest Hemingway – ”Den gamle och havet” (1952)
Fiskaren Santiago har inte längre någon fiskelycka. Men en dag får han napp. I dagar får läsaren följa hans kamp mot den största fångst han någonsin fått på kroken. Kommer människan eller havet vinna striden i en av Hemingways mest klassiska noveller?
Gabriel García Márquez – ”Hundra år av ensamhet” (1967)
Ett mästerverk av Nobelpristagaren Gabriel García Márquez som med det här verket bröt ny mark inom den latinamerikanska litteraturen. En berättelse om byn Macondo i Colombia och familjen Buendias som vi får följa i flera generationer. Magisk realism när den är som bäst.
Marguerite Duras – ”Älskaren” (1984)
En självbiografisk roman om en kärleksaffär mellan en femtonårig fransyska och en tolv år äldre kinesisk man som tar sin början på en färja över Mekongfloden. Scenen är mellankrigstidens Saigon. Författaren själv kallade verket en ”flygplatsroman” som hon skrev när hon var full, men ”Älskaren” har fått en välförtjänt plats i litteraturhistorien.
Chimamanda Ngozi Adichie – ”En halv gul sol” (2006)
Hon har kallats för Afrikas litterära hopp och en potentiell, framtida Nobelpristagaren. På 700 sidor skriver Chimamanda Ngozi Adichie fram Biafrakriget och en nigeriansk medelklassfamiljs öden. En riktig bladvändare i stil med ”Doktor Zjivago” och ”Borta med vinden”.
Kommentarer? Synpunkter?