Multitasking är en myt, vad vi behöver för att prestera på topp är att göra en sak i taget, samt lugn och ro, säger hjärnforskaren Katarina Gospic, som samarbetar med Telenor för att hjälpa svenska arbetsplatser att jobba smartare. Läs och se mer i detta inlägg!
Forskning visar att vi kollar våra mobiler upp till 150 gånger per dag, och efter varje avbrott tar det upp till 25 minuter att återfå full koncentration på arbetsuppgiften. Multitasking tillsammans med vårt konstanta ”on-läge”, skapar helt enkelt en stress som gör oss ineffektiva.
Det känns som en bra anledning att fundera på sitt eget mobilanvändande och om det går att arbeta både effektivare och sundare med sina digitala arbetsverktyg.
Experiment Workfulness
Tänk om allt du gör i mobilen under ett möte, hände på riktigt. I denna film visas ett både roligt och tänkvärt experiment på ett IT-företag.
Telenor Företag har i samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic tagit fram ett utbildningsprogram som heter Workfulness. Programmet syftar till att lära beslutsfattare och enskilda medarbetare hur man skapar en sund, digital arbetsmiljö.
Tips till företagsledningar/beslutsfattare
- Sprid kunskap om varför det är viktigt med regler och policys för teknikanvändning.
- Inför mobilfria möten.
- Inför ljudlöst som standard.
- Undvik mobilsamtal i öppna kontorslandskap.
- Definiera förväntningar på tillgänglighet.
- Uppmuntra medarbetare att använda de tekniska lösningar som finns på arbetsplatsen för att hantera och sortera information.
- Stäng av mobiltelefonen och annan teknik i samband med möten.
- Stäng av alla ljudsignaler på mobiltelefoner, datorer och annan elektronik under arbetstid.
- Blockera alla distraherande pop up-fönster och push-notiser i datorn och mobilen.
- Gå undan när du ska ringa eller blir uppringd.
- Inför fasta, individuellt anpassade tider för mail, sms och telefonsamtal.
- Lägg ifrån dig tekniken helt och hållet en stund varje dag. Hjärnan behöver vilopauser för att du ska kunna prestera på topp i viktiga jobbsammanhang.