Checkllista - sälja bostad

Bildresultat för sälja bostadFunderar du på att sälja din bostad? Har du koll på alla praktiska saker i samband med en bostadsförsäljning? Läs mer i detta inlägg om en bra checklista som du kan använda dig om du ska sälja bostad!

Sajten Comboloan publicerade nyligen en riktigt bra checklista som med fördel kan användas i samband med försäljning av en bostad. Jag återger den nedan i något omarbetad form.

Så säljer du din bostad - 8 viktiga steg
När du beslutat dig för att sälja din bostad är det en hel del saker att hålla koll på - följ med steg för steg

1. Bostadens värde
Innan du säljer din bostad vill du troligen veta vad du kan få ut för den, följande sajter ger dig en bra utgångspunkt:

2. Var noga med val av mäklare, ta in flera offerter
Man måste inte enligt alg anlita en mäklare, men för de allra flesta som har jobb, familj och annat att lägga fritiden så känns det tryggt att vända sig till ett proffs. Då får man hjälp med annonsering, visning och kostraktsskrivning och det minskar risken för att problem uppstår. Jämför olika mäklare genom att ta in offerter från flera olika. Det finns jämförelsetjänster för detta på nätet som kan användas.

3. Delge all fakta om bostaden (Köplagen)
Du ska meddela köparen allt du vet om din bostad. Din köpare har rätt att åberopa fel i lägenheten under två år efter bostadsaffären. Köparen har rätt att förvänta sig att lämnade uppgifter är korrekta, direkt felaktiga uppgifter kan man bli ersättningsskyldig för. Energideklarationen visar hur mycket energi bostaden förbrukar, information bör tex finnas med i objektsbeskrivningen. När en bostadsrätt säljs tillämpas Köplagens bestämmelser.

4. Styling & enklare renovering
Vid genomgång av bostaden bör bedömningen göras om vissa renoveringar kan höja värdet på bostaden mer än själva renoveringen kostar. Många gör sedan någon typ av Homestyling så att man visar upp bostaden så attraktiv som möjligt. Detta görs första gången inför fotografering och skapandet av annons och obejektbeskrivning, det görs sedan ofta igen inför visning. Undersök om du kan få avdrag (RUT/ROT) för eventuella åtgärder.

5. Marknadsföring
Tillsammans med mäklaren bestämmer du hur och var din lägenhet ska marknadsföras. Oftast vill man köra på Hemnet, men även Booli och Blocket Bostad når stora målgrupper. Mäklaren kan också ha bra register på spekulanter, plus att vissa objekt med fördel bör presenteras i lokalpress. Nästa steg blir att förbereda bostaden för visning. Kanske behöver villan genomgå några enklare reparationer eller få sig en upputsning för att göra den riktigt attraktiv inför försäljningen.

6. Visning
Inför visning är det igen dags för någon form av Homestyling för att få till rätt känslan i bostaden. Det kan också vara klokt att plocka bort alla personliga ägodelar. Ofta väljer man två visningstillfällen, men beroende på objekt och efterfrågan kan förhandsvisningar, privata visningar och ”VIP-visningar” förekomma. Under visningen av bostaden finns mäklaren på plats för att besvara frågor från de olika intressenterna.

7. Budgivning
Efter visningarna börjar budgivningen (ibland sker detta direkt på visningen). Mäklaren har ansvar för att vårda relationerna med spekulanter och hålla dig som säljare informerad om hur budgivningen fortlöper.

8. Ekonomi
Efter det att avtalet tecknats betalar köparen en handpenning, som är minst 15 % av köpeskillingen och deponeras hos fastighetsmäklarens till dess att alla villkor för avtalet uppfyllts. Själva överlåtelsen av bostaden sker ofta på köparens bank eller hos mäklaren. Likvidavräkning gås igenom och godkänns, därefter överförs köpeskillingen till ditt konto. Nycklar och samtliga dokument överlämnas.

När ska man sälja?
Utbudet är ofta väldigt stort direkt efter nyår, dvs vecka 2 och 3. Likaså under Maj fram till Midsommar, därefter går marknaden in i dvala. Den s.k. stora visningshelgen sker oftast en av de 2 sista veckorna i augusti. Många menar att man ska undvika dessa tider om man kan. En lagom ”het” helg är nog att föredra, dvs en helg då intresset är stort, samtidigt som utbudet är begränsat.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.