5 tips på hur du väljer rätt investeringsrådgivare

Bildresultat för investeringsrådgivareSysslar du med aktier eller har du precis börjat pensionsspara? Vill du maximera din avkastning, men saknar kunskaper? Vill du ha tips på hur du kan öka din portfölj med hjälp av en investeringsrådgivare? Läs mer i detta inlägg om hur du väljer rätt investeringsrådgivare.

Att ta ansvar för dina egna investeringar är inte bara tidskrävande, utan det kan även vara väldigt svårt. Istället för att försöka bemästra kunskaperna inom aktiemarknaden kan du anställa en investeringsrådgivare. På så vis maximerar du din avkastning och få du mer tid över tid annat.

Det finns olika typer av investeringsrådgivare att välja mellan. Det finns allt från multinationella kapitalförvaltningsbolag som ansvarar för ett flertal placeringsfonder till enskilda individer som ansvarar för separata investeringsportföljer.

1. Investeringsrådgivarens tidigare resultat
Om du anställer exempelvis en leverantör är det väldigt enkelt att bedöma vad du kan förvänta dig genom att granska företagets tidigare resultat. Annat gäller när du anställer investeringsrådgivare.

Oavsett hur hög avkastning, i förhållande till jämförelseindex, kapitalförvaltarbolaget kan visa upp, är det omöjligt att kontinuerligt leverera denna avkastning. Marknaden går upp och ner, detsamma gäller för avkastning. Som tur är finns det andra områden du kan utvärdera innan du väljer investeringsrådgivare.

2. Bestäm dina investeringsmål
Innan du väljer en investeringsrådgivare är det viktigt att du definierar dina investeringsmål. Det här innebär att du beslutar om hur hög avkastning du vill uppnå och hur utdelningen ska ske, exempelvis regelbundna aktieutdelningar eller räntor. Du bör även besluta dig för hur länge du ville behålla dina
investeringar.

När du har bestämt dina investeringsmål är det viktigt att investeringsrådgivaren förstår sig på dessa. Fråga rådgivaren vilka typer av kalkyler och investeringsmodeller han eller hon använder sig av för att uppnå den önskade avkastningen. Tänk på att aldrig anställa en investeringsrådgivare som inte arbetat för att uppnå dina investeringsmål.

3. Diversifiera din portfölj
Om en investeringsrådgivare endast är intresserad av att placera dina pengar på en specifik marknad kommer du antagligen inte att uppnå en hög avkastning. För att uppnå hög avkastning, och undvika risker, bör du välja en investeringsrådgivare som kan placera dina pengar i olika marknader och värdepapper. På så vis maximerar du din avkastning.

4. Avgifter
När du anställer en investeringsrådgivare tar han eller hon alltid ut en avgift. Oftast tas en avgift ut som motsvarar en fast procentsats av de förvaltade tillgångarna. Men avgiftsstrukturerna skiljer sig bland olika förvaltare. En kapitalförvaltare med lång erfarenhet och goda resultat tar oftast ut en högre avgift. Kolla därför alltid upp eventuella avgifter innan du väljer investeringsrådgivare.

5. Undvik konflikter
Om din investeringsrådgivare tar ut en fast procentsats av de förvaltare tillgångarna tjänar han eller hon pengar enbart när du får avkastning. Investeringsrådgivaren vill därför öka din avkastning så mycket som möjligt. Eftersom ni båda har ett gemensamt intresse, d.v.s. att öka din avkastning, kommer rådgivaren att lägga ner mer tid för att du ska tjäna mer pengar. På så vis kan du förhindra eventuella konflikter mellan dig och rådgivaren.

Kommentarer? Synpunkter?

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.