Inledning Har du ångest över din privatekonomi? Visst vore det bra med några enkla budord som kan hjälpa dig som sparare att göra rätt. Lugn, läs mer i detta inlägg om några enkla råd som leder dig rätt.
Den nya och intressanta sajten Småspararguiden innehåller massor av tips och råd om bl.a. 4 steg till bättre sparande, bostäder och lån, fondavgifter, budord för småsparare, ISK, blogg, Quiz.
Småspararguiden har initierats av 3 finanspassionerade personer, med en bakgrund från tekniska högskolan respektive handelshögskolan, för att utgöra en oberoende källa som ger sunda och lättbegripliga råd för människor som inte jobbar i finansbranschen. De tycker att den allra största delen av finansbranschen är bra och samhällsnyttig, men att det finns en liten bit av den som gränsar till rent lurendrejeri och den vill de hjälpa folk att undvika.
Här nedan är Småspararguidens 10 tänkvärda budord för småsparare.
10 budord för småspararna
1. Din personliga bankman är en säljare
Precis som i de flesta branscher finns det säljare i finansbranschen. I vår bransch kallar de sig oftast för rådgivare eller personlig bankman. De kan ofta mer än du och vi säger inte att du inte ska prata med dem alls, men ta deras råd med ungefär samma nypa salt som du skulle göra om du skulle prata med din personliga telefonrådgivare när du tecknar telefonabonnemang.
2. Finansanalytikern kan inte spå framtiden
Förutom säljare så vimlar finansbranschen av diverse experter som ger tips om vilka aktier man ska köpa, om marknaden är på väg upp eller ned och när det är läge att binda räntan. Om dessa verkligen hade kunnat förutspå börsen bättre än tarotkort så hade de fått furstligt betalt för att förvalta riktiga pengar istället för att ge råd till dig. Lyssna gärna på dem när de pratar om risknivåer på olika investeringar, jämför kostnader på fonder eller hur du sprider dina risker på ett bra sätt, men inte när de spår framtiden.
3. Titta på priset när du köper fonder
Det finns mängder med så kallade aktivt förvaltade fonder som påstås ha smarta strategier och förvaltas av professionella investerare. I genomsnitt levererar dessa fonder dock inte högre avkastning än enkla indexfonder och det finns ingenting som talar för att du eller din personliga bankman hittar den bästa. Det du däremot vet är att du får betala förvaltningsavgiften. Se därför till att du köper en så billig fond som möjligt.
4. Spel på aktier är en hobby som kostar pengar
Det är skillnad på att investera i aktier och att spela på aktier. Att investera i aktier är att köpa aktier/fonder och sedan äga dem. Att spela på aktier är att köpa och sälja aktier för att man tror att de är över- eller undervärderade. Att som privatperson läsa Dagens Industri till morgonkaffet och tro att man kan slå marknaden är ungefär som köpa sin egen väderstation på Clas Ohlson, gå en kvällskurs i meteorogi och tro att man kan slå SMHI’s väderprognoser – det kan vara roligt och man lyckas ibland, men i genomsnitt gör man det inte. Att spela på aktier är en minst lika bra hobby som att spela på hästar eller fotboll så gör gärna det om du tycker att det är roligt. Om du bara vill maximera din avkastning så rekommenderar vi dig dock att investera i aktier, men inte spela på dem.
5. Försök inte tajma marknaden
Finansbranschen är full av intelligenta, välutbildade och välbetalda människor som lägger fyrtio timmar i veckan, och ofta mer än det, på att bedömma vad olika aktier är värda. Priset är som det är för att hälften av dem tror att aktien är undervärderad och hälften tror att aktien är övervärderad. Hälften har fel och du har ingen chans att veta vilken hälft det är. Köp aktier/aktiefonder när du har pengar som du vill placera långsiktigt och sälj dem när du behöver pengarna eller inte längre vill ta risken. Gör inga affärer baserat på din eller någon annans åsikt om hur marknaden kommer att gå det närmsta året.
6. Investera inte i saker du inte förstår
Finansbranschen är full av avancerade produkter av alla möjliga sorter. Det fungerar ungefär som med telefonabonnemang – fast 10 gånger värre. Försäljarna krånglar till erbjudandet så att det ska bli svårare för konsumenterna att jämföra priser. Köp därför ingenting som saknar prislapp. Och kom ihåg att det alltid finns någon som säljer när du köper. Fundera över vad som talar för att det är du som gör den smarta affären. Det finns mycket att förlora och lite att vinna på att investera i annat är aktier/aktiefonder och sparkonton/obligationer/räntefonder.
7. Bostadspriserna kan gå ned
Bostadsmarknaden är som andra marknader – priset kan gå både upp och ned. Detta gäller även Stockholms innerstad. Så köp gärna en bostad om du behöver någonstans att bo, men inbilla dig inte att den är en vinstmaskin och se till att du kan hantera ett prisfall på åtminstone 20%.
8. Det är aldrig läge att binda räntan
Världen är full av människor som vill ge dig råd om när det är “läge” att binda räntan, men få pratar om den viktigaste aspekten. Valet mellan rörlig och bunden ränta handlar framförallt om hur mycket risk du vill ta. Om du väljer rörlig ränta så blir det i genomsnitt billigare, men du får själv ta smällen om räntorna går upp oväntat mycket. Vill du slippa den risken får du betala banken för att ta den och då ska du välja bunden ränta. Så fundera gärna igenom “läget” i din privatekomomi, men inbilla dig inte att du eller din personliga bankman kan avgöra om banken har satt den bundna räntan för högt eller för lågt.
9. Försäkra bara det du har råd att förlora
Försäkringsbolag betalar i genomsnitt bara tillbaka cirka 70% av de inbetalda premierna till kunder i form av skadeutbetalningar. Försäkra dig därför bara mot sådant som får allvarliga konsekvenser för din privatekonomi. Att teckna en hemförsäkring är en jättebra idé för de allra flesta eftersom det skulle vara en sådan ekonomisk katastrof om huset brann ned. När det gäller självriskreducering för hyrbilen så kan det däremot vara värt att fundera på hur stor katastrof det egentligen skulle vara med den högre självrisken.
10. Förstå din risknivå
Avkastning är inte allt. Det är betydligt viktigare att ha en god uppfattning om den förväntade risken än om den förväntade avkastningen. Den tråkiga sanningen är att om du vill ha chans på hög avkastning så måste du också ta en förhållandevis hög risk så om något ser ut att ge hög avkastning så finns det garanterat en stor osäkerhet inbakad. Genom att förstå din risknivå vet du om den osäkerheten är något du har marginal för och det vet bara du. Slutsatsen är att om det är någonstans du ska lägga energi på att förstå saker lite djupare så är det när det gäller risk.
Kommentarer? Synpunkter?