Har du tidigare drabbats av magsjuka på utlandsresan? Är du orolig för magproblem inför din kommande utlandssemester? Läs mer i detta inlägg om hur du kan skydda dig mot magproblem och hur du kan lindra dem om de inträffar!
Varje år reser tusentals svenskar utomlands för att ta del av andra kulturer. Många får dock även ta del av något helt annat och mindre önskvärt - bakteriekulturen i andra länder. Hört talas om uttrycken ”Dehli Belly” eller ”Montezumas hämnd”? De skvallrar om en semestervistelse som kräver en toalett inte alltför många meter bort. Vi skandinaver är (oftast) bortskämda med höga krav på hygien och inte alltför komplicerade kryddningar av maten - så när vi reser utomlands kan våra magar ibland få sig en rejäl chock.
Årligen drabbas flera resenärer både på hotell och kryssningsfartyg av magrelaterade smittor och problem vid resor till tropiska och subtropiska områden. Magsjuka är den största risken för dig som resenär att få din utlandsvistelse förstörd. Magsjuka är samlingsnamnet för en rad olika magåkommor och det vi oftast råkar ut för är det som kallas för turistdiarré. Den dyker upp relativt snabbt och innehåller inte blod samt brukar försvinna inom tre till fyra dygn. Apoteket har utkommit med följande tips, råd och fakta.
Så skyddar du dig på resan
- Var noga med handhygienen, särskilt i samband med toabesök.
- Undvik alltid kranvatten, is gjord av kranvatten och skölj inte heller frukt eller grönsaker i kranvatten. Samma gäller vid tandborstning.
- Skippa glass och bufféer, se upp med hemgjord aioli, bearnaisesås och hollandaisesås.
- Prioritera uppvärmd mat och kolla salladen noga eller undvik den helt.
Drygt 50 procent av alla diarrépatienter har besökt länder som:
- Indien
- Mexiko
- Egypten
Medicinerna
- Hjälper mot akut eller tillfällig diarré – Dimor och Imodium Plus.
- Förhindrar vätskebrist i samband med diarré – Resorb.
- Normaliserar tarmfloran – Trevis och Bifolac.
- Motverkar reseförstoppning – Microlax.
- Verkar förebyggande – Probiotika.