Tycker du det är jobbigt att prata med bankerna och svårt att pruta på bolånet för att få en bättre rabatt på räntevillkoren? Läs mer i detta inlägg om 11 handfasta praktiska tips samt en användbar gratistjänst för att jämföra bolåneräntor!
Nyligen publicerades en bra artikel i Aftonbladet med massor av användbara privatekonomiska tips (11 steg) på hur du kan pruta på bolånet för att få en bättre bolåneränta. Artikeln bygger på källorna Råd & Rön, boupplysningen.se samt sparekonom Claes Hemberg på Avanza Bank. I artikeln återfinns även en länk till en användbar tjänst för att jämföra bolåneräntor från Compricer.
Så här gör du för att enkelt pruta på ditt bolån.
1. Kavla upp ärmarna
I en affär står priserna på varorna på hyllan och vi betalar snällt vad affären begär. Men boräntan är inte ett fast pris, det är ett förslag från banken vad de tycker att du ska betala och som alla förslag är den förhandlingsbar. Du är inte jobbig och du gör inte fel, du diskuterar.
2. Förbered dig
Banken kommer att fråga dig om:
- Din inkomst
- Hur mycket din bostad är värd
- Hur mycket du vill låna
3. Ring runt
Nöj dig inte med bara en bank, ring runt och fråga åtminstone 3–4 stycken (och nöj dig med att ringa, det finns ingen anledning att lägga tid på att åka runt och träffa dem redan nu). Nöj dig framförallt inte med att bara fråga den bank du har i dag. De har redan fått in dig som kund och säljaren där tjänar inte något extra på att behålla dig. Säljare på de andra bankerna däremot får provision när de drar in nya kunder och är väldigt motiverade att gå dig till mötes. Ring framförallt till de mindre bankerna, de är väldigt intresserade av att få en större marknadsandel och kan säkert ge ett bättre bud.
4. Prata med rätt person
När du ringer, säg att du vill förhandla om ett bolån (förhandla om, inte be om!) och be att få bli kopplad till rätt person. Visar det sig att den du får prata med har fel attityd och vägrar förhandla, ring då vidare till ett annat av bankens kontor. Det här är som att flirta, det är ingen idé att göra det med någon som inte är intresserad.
5. Argumentera rätt
Nu handlar det om att förklara varför du vill pruta och samtidigt visa att du är en stabil och bra kund. Säg så här: ”Räntan är låg nu, men förr eller senare stiger den och jag vill vara säker på att jag har råd även med högre räntor. Därför behöver jag ha en bra rabatt nu så att jag har råd att lägga undan en buffert och har råd att betala även framöver.”
6. Ställ frågan
Fråga nu: jag vill ha en lägre ränta, vilken rabatt kan du ge mig? (Rabatt = skillnaden mellan den ränta du får och den ränta banken anger i sitt skyltfönster). Ofta är skyltfönster-räntan runt två procent. Om banken då säger att du kan få 1,8 procent i stället så säger du: ”det låter bra, men det här är bara 0,2 procents rabatt och snittsvensken får 0,4. Varför får inte jag det?”
7. Fundera
När du väl har fått ett bud från banken är det ingen som tvingar dig att tacka ja eller nej på studs. Be att få räkna, fundera och återkomma. Ring sedan nästa bank, och nästa, och nästa och gå igenom exakt samma procedur. Det fina är att för varje gång du gör det kommer du att känna dig säkrare eftersom du får mer rutin, och då får du också bättre resultat.
8. Jämför
Sätt dig ner och jämför svaren du fått från de olika bankerna. Ring sedan tillbaka till dem och förklara att du har fått ett lägre bud från någon av de andra och fråga om de inte kan titta på dina uppgifter igen och ge dig ett nytt bud. Kom bara ihåg att det inte lönar sig att vara tuff och elak, visa att du menar allvar men gör det på ett trevligt sätt. Vill du få ytterligare en morot? Räkna ut hur mycket du sparar per år för varje tiondel du lyckas pruta med Compricers jämförelsetjänst för bolån.
9. Ge inte bort något utan att tänka efter
Vid det här laget kommer banken säga att de kan sänka räntan lite till om du blir helkund hos dem, det vill säga flyttar över till exempel pensionspengarna och barnens sparande. Det kan du naturligtvis göra, men tänk efter före. Att räkna på vad du vinner eller förlorar på det är ganska svårt och risken är stor att det är du som förlorar i slutändan. Det kan också vara bra att veta att det inte finns några lagkrav på att vara helkund hos en bank för att få lån.
10. Ställ till med auktion
Till slut har du bara två alternativ svar. Ställ dem då mot varandra. Berätta för dem vilka bud du har fått och se vem som sänker mest.
11. Välj
Grattis, du har en slutkandidat som har gett dig det lägsta budet. Nu är det dags att åka dit och skriva på lånehandlingarna. Kom bara ihåg, en rabatt är ofta tidsbegränsad, sedan är det dags att förhandla igen.
Kommentarer? Synpunkter? Har du prutat på bolåneräntan?