Känner du till den 43-årige fransmannen som skapade en ny term för att uttrycka växande orättvisor och ökade klasskillnader i världen? Det har gjort honom till världens just nu mest omdebatterade ekonom. Ett geni i Nobelklass för somliga, en tveksam fejk för andra. Läs mer i detta inlägg!
Thomas Piketty är en fransk ekonom som specialiserat sig på studier i ekonomisk ojämlikhet i förmögenhets- och inkomstfördelning. Thomas Piketty har intresserat sig för den nygamla ojämlikheten och har samlat sina tankar och erfarenheter från sin forskning i en väldig volym, Kapitalet i det tjugoförsta århundradet, en bok som snabbt fått ett genomslag och uppmärksammats långt utanför den franskspråkiga världen.
Boken har redan utnämnts till en klassiker och har på kort tid fått ett sällan skådat genomslag i samhällsdebatten världen över. Den tidigare Ekonomipristagaren Paul Krugman har sagt att det förmodligen är den viktigaste boken om ekonomi detta decennium och Katrine Kielos fastslog i DN att alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhällen kommer att behöva relatera till Thomas Piketty de närmaste åren.
Nya tankar om kapital i det tjugoförsta århundradet
Här nedan kan du se ett intressant föredrag (21 minuter långt) med Thomas Piketty från TEDSalon Berlin i juni 2014. Piketty utvecklar här sina slutsatser från boken. Hans analys av de föregående två seklen visar att kapitalet i sitt naturliga lopp inte tenderar att spridas och "sippra ner" till allas gagn utan tvärtom koncentreras till ett fåtal. Utvecklingen av välståndet från 30-talet till efterkrigstiden är att betrakta som en anomali beroende på den utmaning depressionen och världskriget skapade.
Mer information
Här nedan kan du läsa mer om Thomas Piketty.
- En modern version av Das Kapital
- En 'Kapitalet' för 2000-talet
- Klyftorna som sliter sönder samhället
- Han är den nya ekonomen alla talar om – och som alla borde läsa
- Forskare: 'Klyftor på väg mot 1800-talet