Är du en rationell människa? Är du en ekonomisk person som utifrån tillgänglig information fattar beslut som syftar till att optimera ditt egna välbefinnande? Läs mer i detta inlägg om begreppet Homo Economicus!
På sajten Wikipedia kan man läsa en intressant beskrivning av begreppet Homo Economicus.
Homo Economicus
Homo economicus (latin: den ekonomiska människan) kallas den modell av mänskligt beteende som många nationalekonomer utgår ifrån i sina analyser. Homo economicus är en rationell, strängt kalkylerande, nyttomaximerande individ som följaktligen alltid söker effektivitet i konsumtionen.
Modellen möjliggör många teoribyggen. De ekonomer som laborerar med förutsättningen om Homo economicus medger att det inte är en helt korrekt eller fullständig bild av verklighetens människor men vidhåller att den liknar dessa – eller genomsnittsbeteendet i vissa situationer – tillräckligt mycket för att kunna utgöra grunden för samhällsekonomiska analyser.
När begreppet använts av författare knutna till konservativt, traditionalistiskt eller nationalsocialistiskt tänkande, såsom den tyske ekonomen och sociologen Werner Sombart, syftar det vanligen på följden av en reducering av människan till hennes strikt ekonomiska beståndsdelar och aktiviteter; en följd av ett övergivande och förnekande av transcendenta värden och en tilltagande materialistisk hegemoni, ideologiskt representerad av marxism såväl som liberalism.
Vissa ekonomer tillbakavisar föreställningen om den nyttomaximerande konsumenten helt och hållet. Thorstein Veblen och andra teoretiker inom den institutionalistiska skolan tillhör kritikerna. Veblen skrev i sitt huvudverk The Theory of The Leisure Class från 1899, att bilden av människan som "en blixtsnabb kalkylator av lust och olust, som far omkring som ett litet homogent klot under intrycket av stimuli som kastar honom hit och dit men samtidigt lämnar honom oberörd" är orimlig.
Kommentarer? Synpunkter? Är du en rationell ekonomisk människa?