Din vardagsekonomi utsätts hela tiden för utmaningar. Vad har du för knep för att möta dessa och få lite mer pengar i hushållskassan? Vad är din väg till en tryggare vardagsekonomi? Känner du till de bästa tipsen och råden? Läs mer i detta inlägg!
Detta inlägg handlar om tips för en bättre privatekonomi genom att ha koll och ta kontroll, eller annorlunda uttryckt hur små pengar blir stora på lång sikt!
Genvägar till en tryggare vardagsekonomi
Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken, har på Ikanobank-bloggen Bodils Vardagsekonomi, sammanställt en rad mycket bra tips om hur små pengar blir stora på lång sikt. Hon har skrivit läsvärda texter om följande genvägar till en tryggare vardagsekonomi:
- Genväg 1 - Bygg en buffert
- Genväg 2 - Täta läckorna
- Genväg 3 - Skugga utgifterna
Principen "många bäckar små"
Många rådgivare och experter inom området privatekonomi har beskrivit den starka kraften i ett långsiktigt sparande. Ett exempel som flera har använt (nu senast Ikanobanken) för att illustrera att även ett förhållande vis litet sparande får stor effekt efter en längre tid är följande:
10 sparade kronor varje dag blir 300 kronor i månaden och 3 600 kronor på ett år. På 40 år har du sparat in 144 000 kronor.Ett långsiktigt sparande verkar enligt principen "många bäckar små". Detta uttryck kommer ursprungligen från ordspråket "Många bäckar små gör en stor å" som sägs stå för "ett stort antal små bidrag leder i slutändan till något som är omfattande"!
Men det allra finaste med ett långsiktigt sparande är att man kan komma åt ränta-på-ränta-effekten. Månadssparar du 300 kr och placerar dem där du får fem procents avkastning per år växer summan till 46 500 kronor på 10 år och 446 600 kronor på 40 år!
Så skapar du en positiv pengaspiral
Tidningen Bohusposten har på sin blogg skrivit en mycket intressant artikel på detta tema. Den välskrivna artikeln, som är skriven av journalisten och ägaren Karl-Eric Magnusson, heter Så här kan en tia bli en halv miljon och innehåller tips på hur du sätter igång och får snurr på en positiv pengaspiral i olika skeden i livet. Artikeln är indelad i följande områden, med olika målgrupper:
- För dig som är student - få en bra start
- För dig som har börjat jobba - fokusera på inkomster och att börja spara
- För dig som har småbarn - fokusera på utgifterna
- För dig som har utflugna barn - fokusera på att investera i dig själv
- För dig som snart ska gå i pension – planera pensionsuttaget
- För dig som är pensionär - använd dina tillgångar
- För dig som länge varit inne i en ekonomiskt ond spiral
Kommentarer? Synpunkter? Vad är dina genvägar för en bättre vardagsekonomi? Använder du principen "många bäckar små"? Har du skapat en positiv pengaspiral?