Är du bra på att göra en hushållsbudget? Har du ibland kämpat med svårigheten att upprätta en plan för din privatekonomi? I detta inlägg får du 10 användbara tips som hjälper dig att upprätta en hållbar hushållsbudget!
Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter, eller vara i en situation då ekonomin behöver ses över. Att göra en hushållsbudget är ett mycket bra sätt för att kunna rätta utgifterna inom ramen för tillgängliga resurser. Med budget och uppföljningar får ett företag grepp om sin ekonomi. Jämför gärna din privata ekonomi med ett företags. På samma sätt kan du få koll på din ekonomi. Oavsett om du tjänar mycket eller lite lönar det sig att ha en bra kontroll över ekonomin. Du kan då planera i förväg och det blir lättare att hitta balansen mellan inkomster och utgifter. Pengar är förvisso inte allt här i livet, men när de inte räcker kan det vara svårt att tänka på annat.
En del som har försökt göra en budget ger tyvärr upp alltför lätt. Här nedan är några användbara tips som hjälper dig att upprätta en hållbar hushållsbudget!
10 tips för att göra en budget
1. Var realistisk
Spara inte mer än du klarar av. Du måste trots allt äta och ha lite roligt. Annars blir det ohållbart i längden. Planera för att spendera en del pengar på nöjen. Alla behöver lite belöningar ibland.
2. Du budgeterar dina pengar för att spara pengar
Kom ihåg att du gör detta för en orsak och ett syfte. Försök att åtminstone spara 5 % (helst 10 %) av din inkomst varje månad. Se ditt sparande som en utgift. Behandla ditt sparande som att du betalar till dig själv. Då är det betydligt lättare att regelbundet sätta undan pengar för sparändamål.
3. Kartlägg dina kostnadsvanor
Gå inte i fällan att göra en detaljerad budget och sen glömma bort att följa upp dina faktiska utgifter. Kartlägg dina utgifter dagligen, veckovis, månatligen så att du får koll på ditt konsumtionsmönster. När du planerar för de lite större utgifterna är det enklare att ha koll på de regelbundet återkommande utgifterna. Glöm inte bort att löpande sätta av pengar för de större oregelbundna utgifterna. Sådana utgifter som du vet kommer, men inte exakt när. Det kan vara ett kommande däckbyte på bilen eller en semesterresa om några år. Börja sätt av pengar nu.
4. Gör varje månad en lista på aktiviteter som inte kostar något
En gratiskonsert, en utställning eller ett föredrag på biblioteket, en föreningsaktivitet, en naturupplevelse i skogen. Var kreativ.
5. Rätta till dåliga kostnadsvanor
Nu när du har investerat tid i att få bra koll på dina kostnadsvanor - sätt igång och korrigera dina dåliga kostnadsvanor. Var disciplinerad och lär dig av dina tidigare misstag. Ett av de effektivaste sätten att skaffa sig andrum i sin ekonomi är att försöka amortera ned låneskulderna så mycket som möjligt. Glöm inte bort att amortera.
6. Planera för det oväntade
Säkerställ att du sätter av lite pengar för oförutsedda utgifter. Det kan vara en bilreparation eller något i hemmet som måste bytas ut akut. Det oväntade inträffar hela tiden. Varje budget behöver flexibilitet. På samma sätt som en kalkyl över ett byggprojekt så behöver din hushållsbudget innehålla en marginal för det oförutsedda.
7. Grips inte av panik
Om du spenderar mer pengar än du tjänar in under en månad - grips inte av panik. Hantera det som en läxa, en lärdom. Det är inte världens undergång. Håll dig till din budget, lär dig av dina misstag och försök att förbättra utfallet varje månad.
8. Belöna dig själv
Försök att belöna dig själv för ett gott arbete i slutet av varje månad. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig till dina budgetmål framöver.
9. Håll dig till enkla budgetverktyg
Gå inte vilse bland alla de senaste budgetverktyg som finns på marknaden. Håll det hela enkelt. Ett kalkylprogram (t.ex. excel) duger i många fall bra.
10. Undvik materialism och var tacksam för det du har
I dagens konsumtionssamhälle är det mycket fokus på materialism och rikedom. Försök så långt det är möjligt att undvika längtan efter materiella ägodelar. Om du gör det kommer du att märka att din ekonomi förbättras mycket enklare och fortare. Du får också ett enklare liv samtidigt som du uppskattar det du har.
Avslutningsvis inse det faktum att budgeten består av två grundläggande beståndsdelar. Dina inkomster och dina utgifter. Om du vill förbättra din privatekonomi finns det således endast två sätt att göra det på. Antingen ökar du dina inkomster eller också minskar du dina utgifter (eller en kombination av bägge).
Kommentarer? Synpunkter?