Är du rik? Har du så mycket pengar att du inte vet vad du ska göra med dem? Behöver du hjälp att hantera dem, placera dem och se till att rikedomarna växer så mycket och så snabbt som möjligt? Läs mer om den starkt växande trenden bland de rika - Private Banking!
Private Banking är en placeringstrategi som ökat kraftigt bland Sveriges rikaste. Vad innebär då Private Banking?
Private Banking är en särskild tjänst som vissa banker tillhandahåller förmögna kunder. Oftast handlar det om personer med över 2 miljoner kronor i tillgångar. Tjänsterna kan röra sig om finansiell planering, kapitalförvaltning, juridik, skatterådgivning och utlandsinvesteringar. Som regel får personer med tjänsten bättre villkor, än andra kunder.
En främmande fågel i sammanhanget och ett alternativ till dig som inte har några miljoner på kontot är det lilla Kalmarföretaget Plain Capital som vill bli finansbranschens Ikea. De erbjuder aktiv förvaltning till kunder som inte kvalificerar sig för storbankernas (och de övriga aktörernas) private banking.
"Tonvikten på resultatbaserad ersättning säkrar att vi har 100% samma agenda som du." - Stefan Romlin, Senior Partner Core CapitalCore Capital
En av nykomlingarna i den nischen är Core Capital som har kontor i Stockholm, Köpenhamn och Luxemburg, varifrån även förvaltningen sköts. Bolaget startades av två nordbor som tidigare arbetat i olika family-officeföretag (privatbanker) i Luxemburg, Jakob Kjeldgaard och Stefan Romlin. Bolaget har tillstånd för gränsöverskridande handel inom hela EU, så kallat European passport, och övervakas av CSSF, finansinspektionen i Luxemburg. Core Capital sysslar både med diskretionär och rådgivande förvaltning, där det sistnämnda nu börjar bli mer populärt.
Klicka på bilden ovan för mer information!
Checklista
Visst kan det vara lockande att flytta sina pengar från banken till någon mindre förvaltare. Men samtidigt finns det en del saker att se upp med. Även om de flesta företag är seriösa är risken större att något går snett där än på en av storbankerna. Det är alltid viktigt att göra en ordentlig kontroll innan man överlåter förvaltningen av sin förmögenhet till någon. Du kan använda dig av nedanstående checklista.
- Kolla i Finansinspektionens register att bolaget har de tillstånd som krävs och om det finns några klagomål från registrerade kunder.
- Fråga vilken bakgrund förvaltarna har, hur dessa har klarat tidigare börsnedgångar, och be om referenser från andra kunder.
- Tänk till en extra gång om det är ett utländskt företag som kommer på fråga. Det är svårare att få fram information om utländska förvaltare och tillsynen är mindre.
- Håll ögonen på redovisning av avkastning. Det finns en risk att manuella sammanställningar förskönar bilden. Avkastningsberäkningen kan också variera beroende på om hänsyn tas till olika avgifter eller inte.
- Begär rapporter direkt från banker eller depåinstitut.
- Se till att kapitalet placeras i produkter som går att prissätta och där det finns en likvid marknad.
- Titta på hur avgiftsberäkningen går till. Beräkningen bör ske efter vad förvaltaren faktiskt har tillfört.
- Se till att det går att byta rådgivare om samarbetet inte utfaller till belåtenhet.
- Ha koll på var pengarna fysiskt finns placerade. Se till att värdepapper finns placerade på en bank eller fondkommissionär som omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd.