Är du less på Tv-utbudet under julledigheten? Vill du se några riktigt bra filmer om ekonomi? Läs mer om några bra filmtips på ekonomifilmer i detta inlägg!
Under julen är det mycket som visas på TV. En del riktigt bra filmer, men också en hel del dåliga TV-sändningar. Det är många som tillbringar en stor del av julen inomhus och då brukar vanligtvis TV-tittandet få ett större fokus än normalt.
Om du har ledsnat på traditionella julprogram och vill se några riktigt sevärda filmer (och ett radiotips) om ekonomi ska du läsa vidare!
Här får du 18 bra filmtips som handlar om ekonomi. Det är filmer som nyligen visats i SVT samt filmer hämtade från Youtube och som du enkelt kan se i din dator, surfplatta eller telefon. Observera att du endast kan se vissa av programmen under en begränsad tid.
18 bra filmer om ekonomi
Svensk ekonomi drivs av skuldbubbla
Sverige är i en lånebubbla och snart kan Sydeuropas skuldkris läcka in hit säger forskare. Sverige har en bostadsbubbla och svensk tillväxt bygger alltmer på ohållbar skuldsättning. Det hävdar den holländske forskaren Dirk Bezemer, nationalekonom vid universitetet i Groningen, som i samarbete med SVT Vetenskap undersökt hur svensk ekonomi utvecklats sen 1990-talet.
Med pensionen som insats
Staten placerade 500 miljarder av våra pensionspengar på aktiemarknaden. Det blev en skakig resa. Är du orolig för din pension? Och vill du veta mer om vad regeringen gör med dina framtida pengar? Människor hoppades på stora vinster. Men kanske glömde man bort riskerna? En central del i berättelsen om vår tid är tron på finansmarknaden som tillväxt leverantör åt hela samhället. En tro som växte sig stark under 1990-talet. Men en viktig slutsats efter finanskrisen 2008 är att tillväxten syntes mest inom själva finansbranschen och att vinsterna som branschen genererade blev snett fördelade.
Med pensionen som insats beskriver hur grundbulten för finansbranschen som bygger på att risk alltid ger högre avkastning på sikt, har visat sig inte alltid stämma. När det nya AP-fondsystemet lanserades för drygt tio år sedan var tron på börsens förmåga till hög avkastning stor. Men vilka lärdomar drog Regeringen och AP-fonderna när den tron inte blev verklighet?
Ekonomivetenskapen
Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sen 1930-talet? Vetenskapens värld granskar ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. Enligt en växande skara kritiker ledde häpnadsväckande brister i de ekonomiska modellerna fram till krisen. I centrum står vår tids enorma finanssektor. Programledare: Victoria Dyring.
Melt Up
Dokumentären ”Melt up” visar med hjälp av fakta och statistik om hur hyperinflation i USA nu är oundviklig. I Meltup möter vi Gerald Celente, Peter Schiff, Ron Paul, Marc Faber, Jim Rogers, Tom Woods och flera andra kännare. NIA anser att Meltup är den viktigaste ekonomiska dokumentären som någonsin producerats i världshistorien och är en måste-se film för dig, dina vänner och familjemedlemmar. Dokumentären ger värdefull information till den som vill överleva kommande hyperinflations kriser.
I want the Earth – Plus five precent
Denna dokumentärberättelse syftar till att förklara verklighetens enkla matematik och sanningen om vårt nuvarande banksystem. Detta är berättelsen om en verklighet där ränta skapas ur tomma intet, vilket gör det mer eller mindre omöjligt att betala tillbaka lånade pengar, vilket i sin ger bankerna enormt stor makt. Denna berättelse är skapad av Larry Hannigan år 1971 och använder sig av en fiktiv karaktär (Fabian) för att förklara ekonomins gyllenné-ekvationer.
Pengar är inte en handelsvara, det är ett system uppbyggt krig debet och kredit, ingenting mer. Banker skapar kredit, att anta att bankkrediter skapas i någon utsträckning genom utbetalning av pengar till bankerna, är ett misstag . Ett lån från en bank är istället ett tydligt tillskott till mängden pengar i samhället. På så vis tillkommer det hela tiden mer och mer pengar i vår tillvaro, hur mycket pengar som verkligen existerar och om dessa verkligen kan sägas motsvaras av ett verkligt värde, är en fråga som undvikits genom århundradena och som kommer att behöva bekämpas förr eller senare. Inga av våra nutida problem kommer nämligen att försvinna förrän vi lyckats komma till rätta med vårt ekonomiska system. Somliga hävdar att om detta problem väl löses, kommer allt annat i tillvaron också att falla på sin plats.
Dokumentären är producerad av Queuepolitely och vi möter flera välkända ansikten som Ben Dyson från tidningen Positive Money, Josh Ryan-Collins The New Economics Foundation, Ann Pettifor, the ”HBOS Whistleblower” Paul Moore, Simon Dixon Bank to the Future och Nick Dearden från Jubliee Debt Campaign.
Nu ser det ut som om dessa utsagor börjar gå i uppfyllelse. Det började med ett uppslag i Financial Times, där en italienska tjänstemän sades ha vänt sig till Kina för att få hjälp att undvika en finansiell kris. Även bankerna är tillbaka under granskning. UBS, det schweiziska bankväsendet som räddats med 50 miljarder dollar från schweiziska skattebetalare, har åter gjort stora rubriker för tvivelaktiga förehavanden. Förra gången var det på grund av skumma inteckningar. Denna gång är det skumma affärer eller , som banken uttrycker det obehöriga transaktioner. Vad det än är, pekar fiaskot på bristande intern kontroll. Nu UBS har till uppgift att återställa investerarnas förtroende, en gång till.
Han är huvudägare, styrelseordförande och VD för Berkshire Hathaway. Buffett är också en betydande filantrop som har förbundit sig att ge bort 99 procent av sin förmögenhet till filantropiska orsaker, främst via Gates Foundation. Den 11 april 2012, fick han diagnosen prostatacancer, vilket på allvar skakade om hans livet.
Programmet innehåller intervjuer med Buffett, Microsofts grundare Bill Gates, hans Berkshire Hathaway partner Charlie Munger, hans dotter Susie Buffett, tidig investerare Chuck Peterson, tidningsutgivare Stan Lipsey, tidigare Salomon vd John Guttfreund och vice ordförande Deryck Maughan och Buffett kännarna Roger Lowenstein och Alice Schroeder.
Det köptes av HBO . Filmen beskrivs som ”en dokumentär om barn i vansinnigt rika familjer, regisserad av en av deras egna, Johnson & Johnson Inc. arvtagare Jamie Johnson. ” Materialet utgörs främst av Johnson egna intervjuer med sina vänner och kollegor om upplevelsen att leva livet utan ekonomiska begränsningar. Dessa intervjuer sammanvävs med Johnsons utforskande av sina egna erfarenheter.
Dokumentären blev nominerad till två Emmy Awards , inklusive ”‘Outstanding Directing for Nonfiction Programming” för regissören, Jamie Johnson. Den andra nomineringen var i kategorin ”‘Outstanding Nonfiction Special” för producenterna: Sheila Nevins (exekutiv producent), Dirk Wittenborn (producerad av) och Jamie Johnson (producent).
Kalifornien är ett starkt varumärke, som lockar med en drömtillvaro för filmstjärnor, surfare och ett underbart klimat året runt. Men staten är praktiskt taget bankrutt och staden Los Angeles har inte mer pengar. Offentliga tjänster håller på att bantas ner och arbetslösheten ökar stadigt. Men även i dessa svåra ekonomiska tider, spirar entreprenörskap, optimism och tron på Amerika är starkare än någonsin tidigare.
Denna dokumentär fokuserar på fem personer som genomgår förändring till följd av finanskrisen. Christine och Justin är arbetslösa och lever numera tillsammans med sina söner. Charles har nyligen släppts från fängelset efter att ha avtjänat ett straff på 14 år. Mizuko låter skola sina barn i ”virtuell realitet” för att på bästa vis förbereda dem inför framtiden. Laura har startat en urban gård efter att ha köpt lite billig mark. Hur ser dessa människor på Amerikas framtid?
Ämnet för denna del med titeln Nationalekonomi 101 är ekonomisk kalkyl, den ekonomiska marknaden och dess effekter. Dessutom går man igenom en rad vetenskapliga principerna för hållbar utveckling.
Även om vi med facit i hand kan konstatera att internet blivit en världsvid succé, har utvecklingen kring IT och webben haft en krokig väg. Under den senare delen av 1990-talet och fram till och med början av 2000-talet, växte ett antal nya it-företag fram. Deras tillväxt var massiv och aktiemarknaden svarade med att klättra till sällan skådade höjder. Men deras värde baserades till mycket hög grad på potential, vilket ledde till att de värderades orealistiskt högt. Det uppstod en diskrepans mellan det faktiska värdet och den spekulativa värdering, när marknaden sedan började tvivla på det högt satta kurserna, var världens första it-bubbla ett faktum.
Vid 30års ålder började John Forbes Nash, en förbluffande, mycket originella och berömda excentrisk MIT matematiker, plötsligt hävdade att utomjordingar kommunicera med honom och att han var en utvald speciell budbärare. Han fick diagnosen paranoid schizofreni och Nash tillbringade de kommande tre decennierna in och ut ur mentalsjukhuset.
Redan som tjugoåring hade Nash skrivit om några av de mest uppmärksammade ekonomiska teorierna i modern tid, men det banbrytande arbete inom spelteorin som Nash lade fram redan under tidigt 1950-tal, fick han inte på allvar kredit för förens många år senare. Det psykiska tillståndet satte käppar i hjulet för detta. Men hans läge förbättrades och 1994 visade Nash mer eller mindre fri från sina vanföreställningar och han fick då ta emot Nobelpris i ekonomi för det arbete han skapat många år tidigare.
Dokumentären är en spännande berättelse om en människa på randen mellan galenskap och genialitet. Programmet innehåller intervjuer med John Nash, hans Alicia hustru, hans vänner och kollegor samt experter inom spelteori och psykisk ohälsa.
Ekonomi tidigt viktigt i en parrelation
Ekonomiska vanor påverkar en parrelation redan på dejtingstadiet. Det visar en ny undersökning.
1 bra radioprogram om ekonomi
Här får du ett bonustips i form av ett bra radioprogram om ekonomi!
Systemfel hotar världen
Hur fungerar egentligen vårt samhällssystem? Bankerna tjänar stora pengar samtidigt som vanliga människor lever på lånade medel. Vi möter tänkare som ger oss sin bild av världsekonomin och människans situation i vårt globala samhälle. Många som kommer till tals är övertygade kapitalister som kritiserar kapitalismen. Hur kan lösningar inför framtiden se ut?
Kolla även in finansportalens utmärkta sammanställning över tips om filmer som övervägande handlar om ekonomi och finans: Finansfilmer!
Kommentarer? Synpunkter?