Har du koll på vad du bör tänka på när det gäller användning av mobiltelefon på utlandsresan? Här får du några användbara tips!
Inom kort ska jag och familjen resa till Paris för en veckas semestervistelse. Inför den resan har jag funderat igenom, läst på och förberett mig inom några områden. Detta inlägg är en del i en serie om praktiska tips inför utlandsresanresan! I detta inlägg berörs ämnet mobilsurf på utlandsresan.
Undvik hög räkning efter semestern
Vad bör du tänka på när du ringer eller surfar utomlands? Många uppmärksammade tidningsartiklar har beskrivit semesterresenärer som fått skyhöga mobilräkningar när de kommit hem. På sajterna Konsumentverket, Post- och telestyrelsen och Telekområdgivarna kan du hitta massor av värdefulla tips!
Inom EU finns kostnadstak för mobil telefoni och – sedan juli – mobil dataanvändning. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster i utlandet. Även den som har en fast avgift för datatrafik riskerar att råka ut för en obehaglig överraskning eftersom fastpriset oftast är begränsat till surf i Sverige.
När du surfar mobilt utomlands med ditt svenska abonnemang kan det bli många gånger dyrare än vid motsvarande användning i Sverige. Alla typer av mobilsurf utomlands kan snabbt orsaka höga kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.
Surfspärrar
För ett par år sedan infördes en regel om att alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land (samt Norge, Island och Liechtenstein). Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro exklusive moms. Från juli i år ska operatörerna erbjuda samma tjänst för resor till länder utanför EU. Den operatör som inte kan erbjuda spärrtjänst för resor utanför EU måste meddela kunden detta.
Tips för att undvika höga surfkostnader utomlands
- Undersök kostnaderna. Kontrollera alltid med din operatör innan du reser vilka priser och villkor som gäller i det land du ska resa till.
- Stäng av vissa tjänster. Tänk på att tjänster och applikationer i din utrustning automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.
- Ladda inte ner något. Program, filer, filmer och musik – ingenting sådant. Här skenar megabyten snabbt iväg.
- Strömma ingenting. Undvik YouTube och andra TV- och videosändningar. Lyssna inte på nätradio eller musik över Internet, exempelvis Spotify.
- Använd surfzoner. Ett bra alternativ är att istället koppla upp dig mot lokala och ibland kostnadsfria nätverk och surfzoner på till exempel hotell och caféer i det land du reser till. Hotell brukar som regel erbjuda trådlöst Internet. Det är klart billigare än att använda mobilt bredband. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot.
- Använd lokala kontantkort. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort.
- Håll koll på trafiken. Använd programmet NetWorx för att slippa överraskningar när räkningen kommer.
Synpunkter? Kommentera gärna!