Hur är egentligen kapitalismen? Har du koll på vad kapitalism är? Läs om begreppet kapitalism samt en lysande humoristisk och insiktsfull skildring av hur kapitalismen egentligen är!
Jag har i flera tidigare inlägg återgetett seriestrippar av min favorittecknare, den begåvade Jan Berglin. Se t.ex. inläggen Snillen spekulerar om skuldkrisen, Men man hoppas att barnen... och Den lilla ekonomiska katekesen.
Nu har jag ännu en gång i Svd läst en lysande seriestripp med finanstema som jag inte kan hålla mig ifrån att dela med mig till dig. I denna seriestripp tecknar Jan Berglin en bild av hur kapitalismen är.
Men först om begreppet kapitalism.
Kapitalism
Enligt sajten Wikipedia definieras begreppet Kapitalism på följande sätt:
Kapitalism (av latinets capitalis, som avser huvudet; avlett ur caput, "huvud") är ett ekonomiskt system inom vilket kapital och produktionsfaktorer (bortsett från arbetskraften i "fria samhällen") ägs och planeras av privata aktörer. Produktionsfaktorer (eller produktionsmedel) så som arbetskraft, naturresurser/råvaror och kapital handlas, tillsammans med produktionsresultatets avsättning i form av varor och tjänster, på marknader. Kapitalism särskiljs emellertid från marknadsekonomi: termen kapitalism betecknar den sociala relationen i ägandeskapet medan marknadsekonomi handlar om hur resursallokering och prisbildning sker i ekonomin. Vanligen förekommer dessa begrepp parallellt med varandra även om andra kombinationer av ägandeformer och ekonomiska system finns (exempelvis marknadssocialism och kapitalistisk planekonomi).
Centralt i kapitalismen är kapitalackumulation, vilket möjliggör arbetsdelning och investeringar. Specialisering hos arbetskraften följer av arbetsdelning vilket ger en mer produktiv arbetskraft vilka skapar större mervärde i produktionen och tillväxt i ekonomin.
Det som särskiljer kapitalismen från tidigare ekonomiska system är att överskottet i samhället läggs på att öka produktiviteten istället för ekonomiskt improduktiva projekt som att bygga katedraler eller pyramider. Kapitalism är det ekonomiska system de flesta västerländska samhällen utvecklat – ofta i samverkan med ekonomiska regleringar och fackliga avtal, vilka ledde till uppkomsten av blandekonomier samt välfärdsstater och välfärdskapitalistiska samhällen. Många europeiska länder är blandekonomier, vilket syftar på att länderna kombinerar privatägda företag med en offentlig sektor, samt att den marknadsstyrda ekonomin kombineras med en demokratisk, offentlig planering.
Här kommer Berglins insiktsfulla och humoristiska definition av kapitalismen. Se läs och njut!
Sådan är kapitalismen
Klicka på bilden eller länken Sådan är kapitalismen, för att förstora den!
Håller du med om skildringen? Hur är din bild av kapitalismen?
Läs även andra bloggares åsikter om Berglin.