Har du koll på det ekonomiska läget och var du hittar de bästa investeringarna? Läs om guldkornen från Skagen Fonders Nyårskonferens 2012 i Stockholm nyligen. Där presenterade de just sin syn på det ekonomiska läget och var de hittar de intressanta investeringarna!
Jag hade nyligen (precis som ifjol, se Skagen Fonders Nyårsseminarium 2011) förmånen att närvara vid Skagen Fonders Nyårsseminarium 2012 som genomfördes vid Hotell Clarion Sign i Stockholm. I detta inlägg redovisar jag de guldkorn jag noterade från seminariet. Temat för årets seminarium var Skagens syn på det ekonomiska läget och var de hittar de intressanta investeringarna!
Skagen Fonder
Först några ord om Skagen Fonder. Jag har länge varit kund hos Skagen Fonder och beundrar deras genomtänkta investeringsfilosofi ("Skagen Fonder investerar i företag som är undervärderade, underanalyserade och impopulära") samt deras förmåga att år efter år genom skicklig förvaltning/förvaltare (t.ex. Kristoffer Stensrud och Filip Weintraub) prestera resultat i den absoluta världsklassen!
Om du vill veta mer om Skagen Fonder kan du läsa några av mina tidigare inlägg: Mina favoritfonder och Världens bästa fondförvaltare.
Inledning
Seminariet inleddes med att vd´n för Skagen Fonder Sverige, Per Wennberg, höll ett kort anförande där han reflekterade över att vi nu har haft 3 faser med svag börsutveckling på börsen sedan 1920-talet (Dow Jones Index): 30-talet, 70-talet och 00-talet. Han berörde även ämnena marknadstiming och riskhantering.
Bara låga räntor
Nästa punkt på programmet var huvudanförandet som i år hölls av portföljförvaltaren Torgeir Hoien, Skagen Tellus. Han berörde följande ämnen:
- Euroområdet är speciellt: länder där lånar egentligen inte i egen valuta.
- ECB lånar ut pengar till bankerna -> medlemsstaterna -> Det flödar ut offentliga medel från EU-områdets kärna (Tyskland, Nederländerna m.fl.)... till periferin (Irland, Grekland m.fl.).
- Tyskland: får betalt (!) för att låna pengar.
- Låga/negativa reala räntor förutses i Japan och Schweiz.
- Kommer styrräntan att gå mot noll i nästan alla utvecklade ekonomier?
- Nollräntan har inte givit högre inflation i Japan och Schweiz.
- Nettoskuld till offentliga sektorn. Flera utvecklade länder, t.ex. Japan, har stora problem med sina statsfinanser.
- Riskerar vi en upprepning av 1970-talet med "stagflation" (hög inflation, misstro till statsfinanserna)?
- Om vi går tillbaka mot situationen på 1970-talet kommer i hög grad bero på hur god den ekonomiska tillväxten kommer att bli (Norge, Schweiz och Sverige är några av få länder som har tillväxt av BNP).
- Industriproduktionen förefaller ha minskat i de utvecklade länderna i november.
- Förväntningsindikatorn förbättrades något i december - men det var bara i USA som aktiviteten faktiskt ökade.
- Förändringsindikatorn för tjänstesektorn för tjänstesektorn ser dock bättre ut.
- Draghjälp av tillväxtländerna? Vissa tillväxtländer har något minskande aktivitet i industrisektorn...
- Inflationen har börjat att falla i vissa viktiga tillväxtländer, Kina, Brasilien, Indien -> vilket ökar möjligheterna att sänka räntan i många tillväxtländer.
- Kommer styrräntan att gå mot noll i nästan alla utvecklade länder?
Därefter var det dags för en intressant frågestund där publiken fritt fick ställa frågor till de tre portföljförvaltarna Torgeir Hoien (Skagen Tellus), Kristian Falnes (Skagen Global) och Knut Harald Nilsson (Skagen Kon-Tiki). Här kommer 24 frågor och svar.
1. Investeringstips på 1 års sikt
Bolag i portföljen som kommer att leverera? Hyndai Motor, Gaz Prom (Ryssland viktig i Kon-Tiki, kommer att bli en huvudleverantör av gas till Kina i framtiden!), Samsung (ökat 20 % årligen sedan 2007!)
2. Varför har Kon-Tiki så lite (ca 8 %) innehav i Kina?
Vi har valt att ej äga Kinesiska banker pga landets många restriktioner, fortsatt "röd flagga"...
3. Valutans utveckling 2012?
Euron är fundamentalt sett undervärderad gentemot dollarn och kommer därför att stärkas. Tillväxtländerna som blir rikare får antingen högre inflation eller svagare valuta (detsamma skedde i Europa efter 2:a världskriget!).
4. Eurokrisen: Om euron och Italien kollapsar. Effekt för Sveriges börs?
Svenska börsen består tillstor del av konjunkturkänsliga bolag... Sker det ting som är dåligt för för världen så är det också dåligt för den svenska börsen. Dock: Sydeuropa är en liten del av världsekonomin... Kommer dock vara så pass god tillväxt i tillväxtländerna att det inte blir en global recession!
5. Om tillväxtländer går i konkurs?
Kommer ej att ske! Enbart Kina har en valutareserv på 3000 miljarder dollar!
6. "Haircut" - hur stor ska den bli?
Katastrofscenario: Om Grekland går ur EU -> lär smitta av sig på andra länder... Hög skuld = låg tillväxt "Hästekur" - måste betala tillbaka lånen...Italien, skära i offentliga utgifter = recession...
7. Varför hotade med att ta bort era fonder från PPM?
Av den enkla anledningen att skydda våra andelsägare. Via "pensionsrådgivare" hade pengar flyttats... Riksdagen kom tillsammans med PPM-gruppen överens om att 1/12 2011 sätta stopp för "robotinskjutningar" (sälj o köp beslut). Nu är volymerna in-ut på en nivå som är hanterbar!
8. Största hotet 2012?
Att Eurozonen spricker. Mellanöstern, oljekris. Det du inte tänker på! Latent risk med protektionismen, handel mellan länder (t.ex. USA och Kina).
9. Om jag närmar mig pension - hur ska jag göra?
Ska jag sälja allt nu eller om 2-3 år? Svårt att styra marknaden. Ligg kvar lite längre på marknaden, minska sparandet (omvänt månadssparande), portionera ut en viss summa varje år/kvartal.
10. Har ni något nytt spännande spararande i Kon-Tiki?
Frontier Markets (matvarukedja) i Afrika (syd), Banker i Ghana och Nigeria, Bryggeri i Kina.
11. Roller mellan förvaltarna?
-> 4 förvaltare, ledare (veto)
12. England?
Underliggande risk...
13. Sverige?
Ej expanderad mot Grekland...
14. SCA?
Vad ser vi? Mycket skog, marknadsledande pappers-, hygienprodukter, affärer som stärkt marknadsandelarna, utmärkta globala tillväxtmöjligheter (bra produkter), bra potential, svenskarna tycker det är en tråkigt företag...
15. Planer på att sänka fondavgiften?
Nej, inte idag. Vi sänkte i Kon-Tiki för några år sedan från 2,5 % till 2,0 %.
16. Andel kvinnor i Skagen Fonder?
35 % i Skagen totalt.
17. Potentialer 2012 i den norska aktiemarknaden?
Lika som den svenska, dvs. konjunkturkänsliga, cykliska bolag. Olja viktigt, Statoil indextungt. Ser bra ut inför 2012.
18. Besöker ni företagen ni investerar i?
Ja. Kon-Tiki har t.ex. 96 innehav. Vi har besökt 85 av bolagen/ledningarna hittills. Ibland behövs ej årliga besök. Besöker även potentiella bolag!
19. Finns det en risk att aktiefonderna blir för stora?
Ja, finns en viss risk. Våra fonder är dock små i förhållande till investeringsmandatet. Stora in-utflöden är ett större problem.
20. Fler kontor i Sverige?
Nej, ej idag. Senast vi öppnade ett kontor var i Göteborg 2007. I Norge finns det fler regionala kontor. I Sverige satsar vi på kontor i de större städerna och kompletterar med informationsresor till mellanstora städer.
21. HQ Bank?
Var mer ett problem för Kristoffer Stensrud som hade personliga investeringar i bolaget.
22. Har ni svindlats någon gång?
Av och till blir vi utsatta för svindel...t.ex. i ett Indiskt bolag. En investering i Kina blev vi mer och mer skeptiska emot. Det var helt enkelt för billigt. Besökte produktionsanläggningen. Blev ännu mer skeptiska och drog oss så småningom ur. Det var rätt...visade det sig! Händer dock sällan - lite lurad blir man dock alltid!
23. Svenska bolag?
Kinnevik (stor rabatt på börsen ca 36 % i investmentbolaget! Gillar!), IT-bolag (god tillväxt!), ABB (50 % ökning av orderingång, stora på tillväxtmarknaderna!), Nordnet (!)
24. Makroekonomiskt - viktigt framöver, största hoten?
Extra besvärlig period framöver. Några viktiga datum att hålla koll på. Den 20 mars förfaller de Grekiska obligationerna. Utvecklingen veckan före kommer att bli mycket viktig att följa. Grekland måste enas om en "haircut" för att betala tillbaka lånet. Största hotet - vad du icke vet! Det är inte möjligt att förutse allt!
Med de orden avslutades frågestunden och Skagen Fonders Nyårsseminarium 2012. Jag tycker att Skagens budskap om det ekonomiska läget och var de hittar de intressanta investeringarna var förhållandevis positivt mitt uppe i all oro vi för närvarande upplever på de finansiella marknaderna!
Synpunkter? Delar du deras syn? Kommentera gärna!