Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!
Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!
Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?
Här kommer den 29:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Grenfeldt!
10 intervjufrågor
Här kommer svaren från ekonomibloggaren Grenfeldt.
Jonas Grenfeldt är namnet, 26 år är åldern. Uppvuxen strax norr om Stockholm har jag efter mellanlandningar i bland annat Australien och på Gotland hamnat i Falun där jag bor tillsammans med min sambo och hennes son. Under studierna (först en termin Ekonomi på Gotland, sedan två år Entreprenöriellt Företagande i Dalarna) kom jag att bli alltmer intresserad av ekonomi och kanske framför allt privatekonomi. Jag har även en handfull mer och mindre framgångsrika företag bakom mig, och bloggande kring entreprenörskap och ekonomi har varit ett bra sätt att dokumentera det hela.
2. När började du blogga och hur kom det sig?
Mitt första inlägg skrevs redan i februari 2008 på en numera glömd och begraven blogg som nog mest gav utlopp för privata och högst kverulanta åsikter och tankar. Den kom att ersättas av lika nedlagda "En entreprenörs blogg" som mer fokuserade på mitt liv som företagare och student. Behovet av att skriva har alltid funnits där, skrivandet är den tryckventil som får min tryckkokare till hjärna att hålla sig ifrån härdsmälta, helt enkelt. Till en början var bloggandet högst själviskt, men genom åren har det givit mig många nya kontakter och vänner som jag uppskattar otroligt mycket. Jag träffade bland annat min nuvarande sambo via min första blogg, till exempel.
3. Hur vill du beskriva din blogg?
Grenfeldt.com är en blogg som blandar privat med allmänt. Fokus ligger generellt på ekonomi och företagande, samt energi och miljö, men det är inte ovanligt att det smiter in andra saker också.
4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Bloggen har varken syfte eller mål, annat än att ge min syn på saker och ting. Stundtals har den använts i syfte att sprida lite medborgarrättvisa genom att ranka högt på olika företagsnamn som jag upplevt varit värda att "kapa" (ett exempel är Trustbuddy http://grenfeldt.com/trustbuddy) men lika ofta försöker jag att hylla saker som är värda beröm.
5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Ofta skrivs det sent på natten när jag är som mest kreativ och idérik, men i övrigt skriver jag bara på. Eftersom jag alltid har skrivit mycket, och fortfarande gör det, är skrivandet något som kommer naturligt.
6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Jag intresserar mig mycket för de delar av ekonomi som kan kopplas till energi och hållbar utveckling. Råvaror är alltid intressanta, liksom förnyelsebar energi. Jag har även privata investeringar i den sektorn, så att följa den typen av nyheter och utveckling känns lika naturligt som stimulerande.
7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Ha karaktär nog att skjuta upp kortsiktiga belöningar för längre och större mål.
8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Skriv om saker som intresserar dig, och saker du vill lära dig mer om. Skriv inte om ämnen du inte bryr dig om bara för att man "ska" det: i längden kommer det att bli frustrerande vilket gör att du lätt tappar suget att blogga. Skriv när du har något att skriva om, inte för sakens skull. Bry dig inte om vad folk säger om viss uppdateringsfrekvens eller liknande, utan fokusera på bra och välskrivet innehåll.
9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Jag tror att det är ganska lätt att hitta de svenska ekonomibloggar som finns: vi ekonomibloggare är ganska duktiga på att tipsa varandra och lägga in det som är värt att lägga in i våra bloggrolls. För egen del är Mot Miljonen och 40procent 20år favoriter, men jag vill ändå tipsa om Motley Fool och Seeking Alpha för den som ännu inte hittat dit. Resursmässigt tycker jag att Google Finance är en utmärkt källa för den som vill granska internationella investeringsobjekt närmare (tyvärr har de inte plåtkoll på svenska företag).
10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Ingen aning. Just nu bloggar jag både på grenfeldt.com och på gfd.nu som är min företagsblogg. Under sommaren har båda gått på lågvarv men tanken är att komma igång igen nu under hösten. Förmodligen blir det en ännu tydligare uppdelning mellan företagande, företaget och entreprenörskap på GFD å ena sidan, och privata tankar och åsikter kring ekonomi, samhälle och miljö på Grenfeldt.com å den andra. Bara att välja fritt, helt enkelt.
Ett stort tack till ekonomibloggaren Grenfeldt för intressanta svar!
Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomibloggar.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomibloggar.