Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ytterligare en intervju med en intressant ekonomibloggare!
Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarna, Topp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!
Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?
10 intervjufrågor
Här kommer svaren från ekonomibloggaren Defensiven.
Jag är en 24-årig uppsalabo. Tog nyligen kandidatexamen med inriktning finans och redovisning (och tituleras numera civilekonom). Jag jobbar för närvarande som brevbärare men söker jobb inom bokföring och redovisning. Fritidsintressen är löpning, fjällvandring och naturligtvis aktier. Drömmen är att jobba med aktier och sparande på heltid.
2. När började du blogga och hur kom det sig?
Bloggen invigdes juli 2010. Jag hade då följt andra ekonomibloggar under en tid och ville gärna vara med i det gänget.
3. Hur vill du beskriva din blogg?
Fokus för min blogg är bolagsanalyser där aspekter som värdering, finansiering och lönsamhet diskuteras. Jag skriver även en del tankar kring investeringsfilosofi, kommenterar aktuella nyheter och kvartalsrapporter samt diskuterar olika aktiers lämplighet som investering.
4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Syftet var initialt att strukturera upp mina funderingar och få mer genomarbetade analyser inför aktieaffärer. Under resans gång har jag märkt att det är roligt att få kontakt med andra aktieintresserade varav många är från utlandet. Jag har också märkt att bloggskrivandet är ett sätt för mig att inhämta kunskap om olika ämnen.
5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Då och då får jag olika uppslag till ämnen, inte sällan från investeringsböcker eller ekonomisidor. Därefter samlar jag in data och lär mig mer om ämnet. Uppslagen får ofta ligga och mogna några dagar medan hjärnan min arbetar. Till sist sker själva skrivandet där uppslagen sammanställs och diskuteras. För bolagsanalyser följer jag en mall där olika avdelningar alltid återkommer.
6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Under ekonomiutbildningen märkte jag att abstrakta och svävande ämnen som marknadsföring och organisation inte passar mig. Jag fastnade för redovisning då jag finner det intressant att skapa en överblick av en komplicerad verklighet. Redovisningen kan sammanställa tusentals affärshändelser i ett format som underlättar beslutsfattande.
7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Viktigast är att ha en lång tidshorisont och inte ta för stora risker. Låt ränta på ränta göra jobbet. Jag instämmer i klyschan att den viktigaste investeringen du kan göra är i dig själv. Försök hitta något du brinner för och är duktig på. Om det sedan behövs praktik eller utbildning för att få jobbet kan göra detsamma. Tyvärr blir det svårt att bli rik utan en rejäl lön (så följ inte mitt exempel och bli brevbärare).
8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Börja med att läsa böcker om investeringar såsom värdeinvesterarnas bibel ”The Intelligent Investor” av Benjamin Graham. Jag tycker att det är bra att ha en hyfsat stabil grund att stå på när man börjar skriva. Fastställ gärna ett antal urvalskriterier.
9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Jag använder mig ganska ofta av "stockscreeners" i mitt bloggande (t.ex. Financial Times eller Morningstar). En resurs som jag ofta använder mig av är Borsdata med bland annat vinst- och utdelningshistorik. Om man är intresserad av utländska utdelningsaktier är Drip Investing en bra sida för att få en lista över Dividend Champions (företag med 25+ år av höjd utdelning). För en värdering av amerikanska börsen kan jag tipsa om Schillers PE10 som finns på sidan Online Data.
10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Tanken är att fortsätta i etablerade hjulspår och följa företagen i min portfölj. Vore roligt med fler läsare men huvudmålet är ändå att bli större än "tradingbloggarna".
Ett stort tack till ekonomibloggaren Defensiven för intressanta svar!
Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomibloggar.
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomibloggar.