Visste du att det har bildats en nationell samling för ökat finansiellt självförtroende? I det här inlägget kan du läsa mer om detta intressanta initiativ som har fått det passande namnet - Gilla din ekonomi!
Bakgrund
Befolkningens kunskaper i privatekonomiska frågor har varit bekymrande dåliga och därför har initiativ tagits från organ som Europeiska Unionen och OECD. Initiativ som har till syfte att stärka den finansiella folkbildningen bland medborgarna.
EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att ta fram nationella strategier för finansiell utbildning. Man menar att nationella myndigheter, leverantörer av finansiella tjänster, konsumentorganisationer och andra intressenter i samarbete kan utveckla lämpliga finansiella utbildningsprogram utifrån de nedan nämnda principerna för finansiell utbildning: EU-kommissionens principer för finansiell utbildning:
- Ska gälla alla skeden i livet
- Behöver målgruppsanpassas
- Bör komma in i skolan
- Bör ge lärarstöd
- Ska öka medvetenheten i ekonomiska frågor
- Måste vara oberoende program
- Bör koordineras på nationell och internationell nivå
- Behöver utvecklas kontinuerligt
Nationell samling
Med anledning av detta fick Finansinspektionen i uppdrag av regeringen att främja konsumenternas ställning på finansmarknaden genom information och initiativ till privatekonomisk folkbildning.
Detta resulterade i en förstudie. Studien visar att det på den svenska marknaden finns ett stort antal aktörer som var för sig har olika delar av de kunskaper och resurser som krävs för att upprätthålla, utveckla och starta projekt som kan stimulera allmänhetens engagemang respektive öka den generella kunskapsnivån. Vidare framhålls att effektivitetsvinster skulle kunna uppnås om aktörerna i ökad utsträckning samarbetade och utnyttjade varandras resurser, kompetens och kontaktnät.
Det var mot denna bakgrund som det ordnades ett möte där aktörer på marknaden bjöds in. Vid detta möte beslutades att bilda ett näteverk för att samordna krafter och dra största möjliga nytta av resurser.
Med privatekonomiskt självförtroende avses:
- Viljan att ta ett verkligt ansvar för sin privatekonomi,
- Tillräckliga kunskaper för att utifrån sina behov och förutsättningar kunna agera rationellt,
- Förståelse för värdet av att agera samt en attityd som gör att man avsätter nödvändig tid för sin ekonomi,
- Motivation att också i praktiken agera och engagera sig.
- Att utvalda målgrupper upplever att de har fått ett ökat privatekonomiskt självförtroende.
- Att främja dialog och samverkan mellan de aktörer som har intresse av och/eller verksamhet som berör konsumenternas privatekonomi.