Bloggintervju 6 - Finanstankar!

Vilka döljer sig bakom de största och bästa ekonomibloggarna. Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi? Här kan du läsa ännu en intervju med en intressant ekonomibloggare!

Jag följer upp några av mina tidigare blogginlägg om de största och bästa ekonomibloggarna se De 15 bästa ekonomibloggarnaTopp 30 Ekonomibloggar och Google´s Top 101 Ekonomibloggar! med en serie intervjuer med ekonomibloggare, se Intervjuer med ekonomibloggare!

Jag är övertygad om att det är intressant att läsa lite mer om ekonomibloggarna och inte minst personerna bakom bloggarna! Hur tänker de? Hur skriver de blogginlägg? Vilka råd kan de ge om bloggande och ekonomi?

Här kommer den 6:e intervjun i serien, denna gång med bloggaren bakom ekonomibloggen Finanstankar!


10 intervjufrågor

Här kommer svaren från ekonomibloggaren Finanstankar.

1. Först - kan du berätta lite om dig själv?
~30 år gammal. Jobbar i finansbranschen sedan några år tillbaka och reser mycket i jobbet. Ett stort privatintresse är investeringar och jag skulle beskriva mitt investerar-jag som en 60% värdeinvesterare som Graham och 40% wonderful-company-frälst investerare som Buffett eller Peter Lynch, eller Philip Fisher.

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Startade bloggen i mars 2010 efter att ha läst ett gäng ekonomibloggar under ett par år. Tyckte det kändes trist att bara kort och anonymt kommentera inlägg och ville ibland skriva lite längre resonemang och tyckte väl att jag hade något att tillföra, särskilt eftersom jag har en del insyn i finansbranschen. Egentligen började jag skriva på ett tänkt första inlägg redan i början av 2009 och köpreka swedbank, men fick aldrig tummen ur att starta upp en blogg och var väl rädd att folk skulle idiotförklara mig direkt eftersom allt på den tiden handlade om hur Baltikum skulle gå under.

3. Hur vill du beskriva din blogg?
Bloggen har skiftat fokus i takt med att jag fått slut på originella idéer att skriva om. Först skrev jag mycket om investeringsfilosofi och finansbranschen, sedan mer konkret om hur man värderar företag, för att nu på slutet mest skriva om H&M eftersom jag inte har så mycket annat i portföljen för tillfället och eftersom jag velat få folk att förstå att det varit ett unikt köpläge i H&M.

4. Vad är ditt syfte och mål med bloggen?
Syftet är nog mest att få skriva av mig så fort jag får en tanke som jag tror att någon annan kan ha nytta av att läsa, att få vara del av en community av duktiga och smarta människor som helt frivilligt delar med sig av goda idéer.

5. Hur ser din arbetsprocess ut när du skriver blogginlägg?
Jag får en tanke och börjar skriva ner allting ganska ostrukturerat. Sedan brukar jag slänga om styckena och addera och ta bort olika resonemang beroende på om jag tycker de tillför förståelse eller bara skapar förvirring och frågor. Målet är att varje inlägg ska kunna stå någorlunda väl på egna ben och inte leda till missförstånd eller kräva alltför mycket förkunskaper. Jag försöker även hålla ett ganska neutralt och ödmjukt språk. På så vis blir kommentarerna väldigt sakliga och trevliga, även när kommentatorerna inte håller med mig.

6. Vilka delar av ekonomiområdet tycker du är intressantast och varför?
Jag är egentligen utbildad makroekonom och tycker allt som händer i världen är intressant, särskilt skuldkriserna i europa just nu. Men samtidigt har jag enorm respekt för komplexiteten i makroekonomi och ägnar inte alltför mycket energi åt att analysera eller försöka förutspå vad som kommer att hända, utan då tycker jag det är mycket intressantare att titta på min egen privatekonomi som jag faktiskt har full makt att påverka: vad kan jag göra för att minimera onödiga kostnader och investera mina sparade pengar klokt? Detta leder i sin tur till ett stort intresse för företagsvärderingar och värdeinvesteringar. Det är faktiskt fascinerande att man som en vanlig svensson kan äga en del av ett företag och få sin del av företagets vinster i all evighet utan att behöva en enorm insats. Idag har vi "amatörer" ett unikt tillfälle i historien att kunna ta del av enormt mycket information om börsnoterade företag enkelt och gratis, och köpa in oss i företagen till väldigt låga transaktionskostnader genom internet.

7. Vilket är ditt bästa tips för att bli rik?
Spara alltid något av din inkomst och börja så tidigt som möjligt. De allra flesta kan spara 10% av sin månadsinkomst utan att göra några större uppoffringar. Kommer man bara igång med sparandet så märker man plötsligt att det blir intressant att fundera kring hur man ska få avkastning på sina pengar. Sedan rekommenderar jag att läsa så mycket som möjligt i böcker, bloggar och tidningar för att skapa sig sin egen investeringsfilosofi. Har man inte tid eller ork till detta så är mitt snabba svar att spara pengar man kan komma att behöva inom 5-10 år på bankkonto, och resten i månatliga insättningar i breda indexfonder typ S&P 500. Det kanske inte känns som att man någonsin kommer bli rik genom att spara någon tusing i månaden, men när man väl förstår exponentiell tillväxt och att man faktiskt förmodligen kommer leva ganska länge så inser man att det lönar sig ganska väl att börja spara tidigt.

8. Vad skulle du ge för råd till en ny bloggare, som vill starta en ekonomiblogg?
Försök hitta någon nisch och utgå från dina egna unika kunskaper och erfarenheter. Jag själv orkar inte läsa bloggar som handlar om allt mellan himmel och jord och vad katten har ätit idag, utan söker mig till de nischade bloggarna som begränsar sina inlägg till sådant som intresserar mig. Jag läser långt hellre ett bra inlägg i veckan än ett mediokert inlägg varje dag. Ett annat tips är att undvika alltför starka åsikter i din blogg. Det blir en risk att man skjuter ifrån sig läsare som inte delar ens åsikter och istället för en bra dialog med läsarna får man en klubb för inbördes beundran, blandat med en och annan otrevlig kommentar från upprörda läsare.

9. Kan du rekommendera några bloggar eller resurser till bloggare som försöker utveckla sin ekonomiblogg?
Nja inte direkt.. Läs andra bloggar för inspiration och lägg sedan upp din egen blogg på Blogger som jag själv tycker är supersmidigt. Börja skriva inlägg och länka till andra bloggar och kommentera andras inlägg när du känner att du har något att tillföra. Om din blogg är bra får du snabbt en skara trogna läsare som i sin tur hjälper dig att promota din blogg.

10. Avslutningsvis - vad har du för framtidsplaner med din blogg?
Jag hade ganska ambitiösa planer förra året och ville likt Lundaluppen börja skriva fler företagsanalyser och andra inlägg som hjälper både nybörjare som vill lära sig aktieanalys och erfarna investerare som kanske kan få nya idéer. Målet var att skriva åtminstone ett inlägg i veckan. Men jag är väldigt långsam när jag skriver inlägg och har helt enkelt inte den tid som krävs. Dessutom märkte jag att det blev mycket tråkigare att skriva inlägg när man kände sig tvingad - det fina med att blogga jämfört med att få betalt för att skriva är ju att få skriva om vad man vill och när man vill. Just nu går jag och själviskt hoppas på att en börskrasch drar igång i höst så det blir lite fler attraktivt prissatta aktier att analysera och skriva om.

Ett stort tack till ekonomibloggaren Finanstankar för intressanta svar!

Synpunkter från dig som läsare? Vad tycker du om intervjun? Är det någon särskild åsikt du vill lyfta fram? Kommentera gärna!

Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomibloggar.

Rekommenderade gratistjänster

  • Jämför och hitta den bästa räntan till ditt privatlån hos Privatlån24.se!
  • Få en snabb och enkel överblick över din ekonomi genom att klicka här!
  • Jämför elpriser och byt elavtal enkelt och kostnadsfritt genom att klicka här!
  • Få en total och gratis överblick på alla dina pensioner genom att klicka här!
  • Jämför och hitta de billigaste och bästa försäkringarna genom att klicka här!
  • Gör aktie- och fondaffärer utan courtage - klicka här!
  • Jämför alla kort och sänk dina kostnader - klicka här!
  • gratis återbäring på dina inköp online - klicka här!
  • Besök seminariet "Ett rikare liv" - klicka här!
  • Ta del av Classier Hedge, en dynamisk investeringsstrategi - klicka här!
  • Skaffa dig gratis ett kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram - klicka här!
  • Rabattkoder, deals och REA för dig som vill spara pengar när du handlar på nätet - klicka här!
  • Låt bankerna slåss om ditt lån! Mata in dina uppgifter. Därefter får olika banker bjuda på hur låg ränta de vill erbjuda dig. För privatlån klicka här! För bolån klicka här!
  • Checklista flyttstädning Stockholm här.
  • Jämför blancolån och låna utan säkerhet - Blancolåna.se.
  • Slipp däckböter – gratis guide för vinterdäck datum – Vinterdäckdatum.se.