Under den senaste tiden är sociala medier något som diskuterats mycket. Vad är då sociala medier för någonting? Vad har det för betydelse egentligen, ger det något och hur ska vi förhålla oss till detta fenomen?
Vad är sociala medier
Sociala medier betecknar aktiviteter som kombinerar teknik, social interaktion och användargenererat innehåll. Det kan ta sig uttryck i Internetforum, communities, bloggar, wikier, gruppvara, poddradio och artikelkommentarer. Termen används ofta som slagord för sådana tjänster. Egentligen inget nytt alls, bara benämningen, som är ett inlånat uttryck.Sociala medier har kommit för att stanna
En annan definition är ”Sociala medier är demokratisering av innehåll och förståelse för den roll människor spelar i arbetet med att inte bara läsa och sprida information, utan också hur de delar och skapar innehåll för andra att delta i.”
En tredje definition är "Sociala medier definieras av de miljontals samtal som sker på webben varje dag, samt konsten för hur de förs."
Idag använder många företag och organisationer sociala medier för att kommunicera med sina målgrupper, eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att nå fram och skapa en dialog. Den populäraste metoden för att marknadsföra i sociala medier är viral marknadsföring. (Wikipedia)
För inte så länge sedan hörde jag till den skara människor som tyckte att sociala medier är en övergående modefluga. Jag såg inte riktigt vitsen med dessa verktyg. Idag har jag fullständigt omvärderat min syn. Sociala medier har kommit för att stanna. Det är bara att inse detta faktum.
Stort fokus på sociala medier
Det har under den senaste tiden varit ett stort fokus på sociala medier. Här är några exempel:
- Uppmärksamheten kring WikiLeaks avslöjanden under den senaste tiden.
- Med anledning av upproren i Tunisien och Egypten talas det om "Facebookrevolutionen". Med hjälp av sociala medier har demokratirörelser kunnat mobilisera massorna på ett nytt och effektivt sätt. Se t.ex.artikeln Sociala medier bakom upproret.
- Sverige vill nu öka sitt bistånd till sociala medier och teknik som hindrar regeringar att blockera internet, Nyheter/Ekot - Sveriges Radio.
- Den aktuella och sedelärande filmen om tillkomsten av Facebook - The Social Network, har höjts till skyarna av filmkritiker och publik.
- Nyligen publicerades en artikel i The Wall Street Journal där värdet på Twitter uppskattades till otroliga uppemot ca 65 miljarder kronor.
Jag fick upp ögonen på sociala medier dels i och med att jag startade denna blogg, men framför allt genom att jag läste några intressanta blogginlägg. Dessa handlar om hur man med fördel kan integrera en blogg med andra sociala medier. Det var Sveriges största IT-bloggare TkJ som i några mycket givande inlägg berörde detta.
- Så skapar du en Facebook-sida för din blogg
- Så får du besökare från Facebook till din blogg
- Twitterguide - Så kommer du igång
- 10 smarta sätt att lägga in Twitter på din blogg
En annan viktig inspirationskälla har varit webbsajten Twitip. Sajten är ett sidoprojekt av den legendariske Darren Rowse som driver den berömda bloggen ProBlogger.
Mina val
Det finns idag otaliga sociala nätverk. stora som små. Jag har med anledning av ovanstående valt att engagera mig på tre olika etablerade välkända sociala medier (förutom bloggandet). Mitt val föll på Facebook, Twitter och LinkedIn.Mina val
Följ mig gärna på Facebook och Twitter - så följer jag dig!
Har det gett något? Erfarenheter so far? Man kan beskriva ovanstående vektyg med att Facebook är som en miniblogg och Twitter är som en mikroblogg. LinkedIn är mer som en anslagstavla för att knyta affärs- och yrkesmässiga kontakter. Hittills har det gått för kort tid för att kunna göra en riktig utvärdering. Redan nu kan jag dock konstatera att dessa verktyg ger många oväntade kontakter och öppnar fantastiska möjligheter för nätverkande. Det är helt klart också ett mycket bra komplement till en blogg för att nå ut med ett budskap.
Vad tycker du? Har sociala medier kommit för att stanna? Är du engagerad på några sociala medier. Vad är dina erfarenheter?
Läs även andra bloggares åsikter om Sociala medier.