Har du tillräckliga marginaler i din ekonomi för kunna hantera att t.ex. räntan framöver går upp? Vill du ta ett fastare grepp om ekonomin och skapa marginaler och handlingsberedskap?
Oavsett om man är ekonom eller inte, så kan alla lära sig att hushålla med begränsade resurser - bara man använder sig av ett ekonomiskt tänkande!
Bokföring
Ett effektivt sätt att skaffa sig kontroll över sin ekonomi är att "föra bok" eller bokföring. Det vill säga att dokumentera sina ekonomiska transaktioner. Om du inte vill använda penna och papper finns det idag många användbara tekniska hjälpmedel för detta, se t.ex.Mint. Även flera banker har användbara tekniska stöd för detta. Ett bra gratis program skrev jag om i ett tidigare inlägg: Gnu Cash - ett bra gratis ekonomiprogram.
Budget
För att kunna göra meningsfulla analyser över utfallet är det viktigt att ha något att jämföra mot. Därför är det en bra idé att först göra en plan. Först då har du skapat en hushållsbudget!
Stöd
Den läsvärda bloggaren Per Penning har skrivit mycket om detta tema och han har även lagt upp nedladdningsbara Excel-filer som kan vara ett bra stöd för att enkelt strukturera en budget. Det finns även bra mallar på t.ex.Google Docs: Family Budget Planner. Ett suveränt hjälpmedel för att kunna lägga upp rimliga värden på kostnaderna i en budget kan man få på Konsumentverkets hemsida.
Konsumentverket
Det finns idag mycket bra verktyg bl.a. på Konsumentverkets utmärkta webbsida. De arbetar för att stödja och hjälpa hushållen så att de kan få ut så mycket som möjligt av sina resurser. På deras sidor hittar du massor av suveräna tips och information som kan hjälpa dig att få en mycket bättre koll på din ekonomi.
Budgetkalkyl
Budgetstrategi
Det är också av största vikt att ha en genomtänkt strategi för att planera användningen av intäkter. På så sätt styr du per automatik upp kostnadernas omfattning (som ett slags utgiftstak). Annars tenderar konsumtionen att äta upp alla tillgängliga resurser. Jag föreslår följande användbara strategi för dina fasta intäkter. Av det du har i intäkt efter skatt - avsätt:
- 60 % för Reality (fasta kostnader, boende, mat, bil, telefon, hygienartiklar etc.)
- 10 % för Shit happens (oförutsedda kostnader, reparationer, ränteförändringar etc.)
- 10 % för Desire (önskvärda aktiviteter, resor, bilbyte, kläder, nöjen, hobbies etc.)
- 20 % för The Future (långsiktigt målsparande, pensionssparande, amorteringar etc.)
- Avsätt konsekvent 50 % av alla dina framtida löneökningar till långsiktigt sparande.
- Trimma dina fasta kostnader genom kontinuerlig konkurrensutsättning. Använd smarta hjälpmedel som Insplanet (försäkringar), Elskling (el), Comboloan (lån), Prisjakt (varor & tjänster) etc.
Broschyrer
Konsumentverket har också flera mycket bra nedladdningsbara broschyrer i pdf-format om detta ämne, se nedan!
- Koll på pengarna ger dig tips för hur du kan planera din ekonomi på ett bra sätt och många bra förslag på hur du kan göra en egen budget.
- Lilla kassaboken hjälper dig att få koll på dina inkomster och utgifter.
Så tveka inte! Om du inte redan har gjort det - ta ett fastare grepp om ditt hushålls ekonomi! Gör en hushållsbudget! Trimma dina kostnader och initiera ett målsparande! Skapa marginaler och handlingsberedskap! Kom ihåg att du behöver inte vara ekonom för att göra en budget, men det underlättar om du har ett ekonomiskt tänkande!
Läs även andra bloggares åsikter om Hushållsbudget.